Profondeville

 

 


Net zoals er een winterslaap is, lijkt er ook een zomerslaap te zijn: periodes waarin iedereen blijkbaar te druk bezig is met andere (vakantie?)aktiviteiten, want de opkomst om samen te biken is na een fijn voorjaar weer even beperkt… Maar je moet niet altijd naar de Alpen of de Vogezen of where-ever ver weg te trekken om een prachtig vakantiegevoel te krijgen, gewoon net even iets verder van de (te) gekende paden rond Leuven kan ook prachtig zijn! Bewijs daarvan waren de Crêtes de Burdinale (waarover ik het hier verder niet ga hebben, maar een aanrader waar we waren met Peter, Diederik, ikzelf, Thomas en Liezelotte (nieuwe enthousiastelingen, zal iedereen wel vlug merken ??), en de toertocht van Profondeville, waarover ik wel iets meer wil onthullen…

Met zes maakten we de verplaatsing, mooi in duootjes: Ik en Geert, Peter en Jimmy, Thomas en Liezelotte, en mooi op tijd stonden we om 8u30 klaar voor de start aan de oever van de Maas… Frisjes voor augustus, maar droog… En dat ‘fris’ was vlug opgelost: al na 200 meters ging het natuurlijk omhoog langs de Maaswand achter Profondeville…Een leuke singletrack die zich langs de flank omhoog slingerde…Door de regen van de laatste nacht en de massa’s losse stenen, al dadelijk een uitdaging om niet te slippen en te voet verder te moeten, maar het lukte ons bijna allemaal. Liezelotte waren we wel al vlug kwijt, want zij ging voor de 50 km, en de splitsing kwam al heel vroeg na 1 kilometer… Spijtig, want ze is best leuk gezelschap om mee te biken, altijd vrolijk om een babbeltje te doen en ze staat haar mannetje op de bike, ook al is haar hoop dat er een leuke vrouwen-interaktie op gang kan komen binnen de club… Daar kan toch niemand iets op tegen hebben ??? Na de eerste klim volgt een leuke singletrack-afdaling, waarna we de linkeroever van de Maas verlaten om via een kleine dam de rechteroever te bereiken. Nog enkele ontspannen kilometers langs de Maas via een leuke ofroad-paadje, en het echte werk begint…Een stevige klim langs de Belvédère, die ons in Lustin brengt. Verderop zullen verschillende tracks bekend voorkomen, want de toertocht van Lustin hebben we al wel ooit gereden. Geert en Peter hebben de klim iets rustiger gedaan, en we zullen hen slechts terugvinden bij de aankomst. Maar daar horen we dat ze er minstens even veel van hebben genoten als ons, met als bewijs de foto’s van Peter in hierbij ??. Zij hebben uiteindelijk de laatste lus niet meer gedaan, waardoor ze eerst binnen waren.

Na Lustin volgt er nog een stevige klim, om daarna het enige redelijke vlakke gedeelte van de tocht te rijden, een reeks boswegen op het plateau van het ‘Bois de Dave’, goed om het gemiddelde wat omhoog te drijven. Daarna wisselen de leuke afdalingen en pittige klimmetjes elkaar af doorheen Ivoy, Crupet, Durnal…enfin de zalige ingeslapen dorpjes van die streek met elks zijn kasteeltje, grote hoeves, romantische kapelletjes… Echt een prachtige streek, en de tocht zelf weet de singletracks op een mooie manier aan elkaar te rijgen met relatief  weinig asfalt-stukken. Door de verschillende keuzemogelijkheden inzake afstanden (wij gingen voor de 70 km, maar alle afstanden tussen 20 km en 90 km zijn mogelijk) was het ook nooit druk op de tracks, alhoewel er toch wel honderden deelnemers waren. Ook mooi geregeld waren de bevoorradingen, maar liefst 5 bevoorradingen met alles erop en eraan hebben we gepasseerd, lekker én gezellig om weer even bij te praten… De bepijling was OK, maar met kleine rode pijltjes (moeilijker zichtbaar dan de klassieke gele in Vlaanderen) en ook veel pijltjes op de weg zelf gespoten, was het toch wel opletten geblazen om niks te missen.

Na ongeveer 30 kilometer begon de zwaartekracht tijdens de beklimmingen toch iets meer te spelen bij Jimmy dan bij Thomas en mij, en bleven we nog met twee over aan kop. Ondertussen was het zalig fietsen in een zonnetje met rond de 20 graden: perfect fietsweer ??. In de buurt van Houx kruisten we de Maas opnieuw via een smal oversteekje op een spoorwegbrug. En wat verder begon ik het ook moeilijk te krijgen om Thomas te volgen op de lange klim de Maasvallei uit… ’t zal tijd worden dat den Died of Tom komen meerijden om hem wat  gezelschap te houden, want voor mij is hij wat te jong en te sterk! Via bevoorradingen-stopje en ook via een stukje verkeerd rijden van Thomas, bleven we toch ongeveer samen tot hij op zo’n 10 km van de aankomst toch te veel voorsprong nam..en ik hem niet meer gezien heb ?. Maar vijf kilometer van de aankomst, kreeg ik plotseling wel weer een andere mtb-racing truitje in het vizier voor mij… Wie kon dat zijn?? Vlug even wat extra trappen, en al vlug kon ik ontdekken dat Jimmy plots voor mij reed… Hijzelf begreep het ook niet goed, want hij was ook gewoon het 70 km traject aan het volgen, maar toch moet hij ergens enkele kilometers minder gereden hebben (of wij meer)… Niet erg, lekker samen de laatste kilometers afgehaspeld ??. Vlak voor de aankomst nog even een kleine opstopping in de straatjes van Profondeville, en het was er ook opvallend plezant… ‘Sangria-bevoorrading’, een leuke laatste extra bevoorrading… Dat kon ik natuurlijk niet laten staan, en Jim wachtte droogjes tot ik mijn natje genuttigd had, lekker ??! Iets verder bij de echte aankomst, troffen we Peter en Geert al aan in een hoekje achter de grote tent, maar helaas was er geen spoor te ontdekken van onze nieuwelingen Thomas en Liezelotte… en hun GSM nummers hadden we niet ?. Ondertussen ontdekt dat ze er toch ergens moeten gezeten hadden, zelfs met een extra zuipkaart om ons allen te trakteren, maar dat we elkaar dus onbegrijpelijk gemist hebben (en die pintjes dus ook ?). Zijzelf hebben dan maar gans de kaart met hun tweetjes soldaat moeten maken, och arme ??.

Hoe dan ook, ik roep bij deze alle club-leden op om af en toe eens mee te gaan naar een tochtje ‘net wat verder, maar niet te ver’ ??! Gewoon zalig om af en toe eens andere landschappen, tracks, lokale gewoontjes te ontdekken, en we waren toch nog dik 15 u terug in Leuven ??. See you on the tracks!!

 

Statistics: 76 km, 1989 hoogtemeters.

Link ‘Relive rit’: https://www.relive.cc/view/1120864441

 

 


 

Augustus 2017 By Eric G